Պարապմունք 23


1.Որքա՞ն է 1000-ի 100 %-ը։

Պատ․՝1000%


2. Զամբյուղում կա 300 խնձոր։ Գտե՛ք խնձորների քանակի 20 %-ը։

Լուծում։ 1․ 300։100×20=60%

Պատ․՝ 60%


3. Մի գյուղացին իր այգուց հավաքել է 1500 կգ խաղող, իսկ մյուսը՝ 30 %-ով պակաս։ Ընդամենը քանի՞ կիլոգրամ խաղող են հավաքել երկու գյուղացիները։

Լուծում։ 1․ 1500×30:100=450կգ

2. 1500-450=1050կգ

3. 1500+1050=2550կգ(%)

Պատ․՝ 2500կգ(%)

4. Մի տակառում կա 500 լ խաղողի հյութ, իսկ մյուսում՝ 10 %-ով ավելի։ Քանի՞ լիտր խաղողի հյութ կա երկրորդ տակառում։

Լուծում։ 1․ 500×10/100=5000:100=50+500=550

Պատ․՝ 550լ(%)

5. Ո՞րն է ավելի շատ՝ 900-ի 15 %-ը, թե՞ 800-ի 20 %-ը։

Լուծում։ 1․ 900×15/100=13500:100=135

2. 800×20/100=160:100=16

135>16

Պատ․՝900-ի 15%-ը

6. Զբոսաշրջիկն անցել է ճանապարհի 1/4-ը։ Ճանապարհի քանի՞ տոկոսն է նա անցել։

Լուծում։ 1․ 100:4×1=25%

Պատ․՝ 25%

7.Ո՞րն է ավելի քիչ՝ 150-ի 80 %-ը, թե՞ 100-ի 120 %-ը։

Լուծում։ 1․ 150×80:100=120

2. 100×120:100=120

Պատ․՝ Երկու թվերնել հավասար են։

8. Գրքում կա 400 էջ։ Նրա էջերի 54 %-ը քանի՞ անգամ է շատ նրա էջերի 18 %-ից։

Լուծում։ 1․ 400×54:100=216

2. 400×18:100=72

3. 300×54:100=162

4. 300×18:100=54

5.162:54=3

Պատ․՝ 3(%)

9.Oրվա խնդիրը:
Ռոբոտ-խաղալիքը ամեն քայլի կարող է շարժվել 3 մետր աջ կամ 5 մետր ձախ: Ամենաքիչը քանի՞ քայլով ռոբոտ-խաղալիքը կարող է տեղաշարժվել ուղիղ 19 մետր աջ:

Պատ․՝ 7

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s